november 20, 2021 3 min

Hur du ställer upp dig för att slå en putt

Back to the basics kommer ofta på tal när man tar sina första tekniklektioner och det finns mycket att lära från detta. Utan en solid grund i din puttning är det svårt att utföra de mer komplicerade övningarna och framförallt få något resultat från dem. Inom puttning är uppställningen oerhört viktigt. Har du fel uppställning kan detta orsaka en liten vridning i klubbans blad och du slår därför inte putten som du önskat. I denna artikeln kommer jag djupdyka och ge dig de viktigaste sakerna att tänka på när du ställer upp dig för att slå din putt. 

 

Underkroppen

Vi börjar nerifrån och jobbar oss upp allt eftersom. När det gäller underkroppen det vill säga dina fötter, ben och din höft så är det viktigt att dessa tillsammans är stabila. Till skillnad från ett vanligt golfslag där du använder underkroppen mycket genom svingen så vill man i puttningen att underkroppen skall vara så still och stabil som möjligt. 

Boll, vart placerar man bollen? Detta kan självklart vara individuellt beroende på preferenser men det generella rådet är att bollen skall placeras ca 2-3 cm (för högerspelare) till vänster om mitten när man står och tittar ner på bollen. 

Fötterna,stå minst axelbrett med fötterna och ställa dom parallellt med din puttlinje dit du vill sikta. 

Knäna, dina knän vill du ha lite böjda, tänk likvärdigt som du har knäna när du skall svinga ett vanligt slag. Du kan behöva anpassa hur mycket du böjer på knäna beroende på hur lång putter du har och längd på dina armar och ben generellt sett talar man om att knäna ska vara ungefär lika böjda som under ett vanligt golfslag. 

Höft,Höften skall likt dina knän och dina fötter vara parallell med din puttlinje dit du siktar. 


Okej nu har du fått en genomgång för hur du ska ställa dig med underkroppen, det är dags att gå vidare till överkroppen. 

 

Överkroppen

Det är i överkroppen som the magic happens när man pratar puttningen. Du har säkert hört om den kända “pendeln” när det gäller puttstroken. Det stämmer, vi vill inte använda några handleder utan endast pendla klubban med hjälp av våra axlar. 

Kritiskt för att ha du skall ha en bra puttstroke är att dina axlar är plana (horisontella, vågrät), ja du förstår vad jag menar. Varför? Jo det går tillbaka till det jag tidigare berättade om den kända “pendeln”. Hur blir pendeln tror du om dina axlar inte är helt plana? Inte alls bra kan jag säga. Se nedan bild för ett tydligt exempel om hur du vill ha dina axlar.

Uppställning puttning

Vidare är det dags att prata om hur du håller puttern. Det är nämligen så att ett vanligt misstag golfare gör är att dem har för stor vinkel mellan klubbans lutning och armarna, det vill säga likt man ska ha när man slår ett vanligt slag och vill använda handleder. 

Men det finns en anledning till varför Bryson Dechambeau använder det greppet han gör på sin putter. Du vill nämligen att putterns grepp skall följa samma riktning som dina armar. Det vill säga en låg skillnad i vinkel. Se nedan två bilder där man tydligt ser skillnad på vad som är “rätt” och “fel”.

Sist men inte minst! Huvudet, Hur skall jag ha mitt huvud? Jo, du vill att dina ögon är rakt ovanför bollen (se nedan bild som visar tydligt). En annan viktig del gällande ditt huvud är att du måste hålla det stilla! Detta gäller även efter putten är slagen, man vill gärna vara snabb och titta om bollen går i kopp men detta kan faktiskt leda till att du påverkar din stroke och därmed med missar putten. Håll huvudet stilla!

Hur du ställer upp dig för att putta, lär dig putta, hur man puttar

Där har du det, grunden i din setup. Gör gärna så nu att du filmar när du puttar, gärna från olika vinklar. Titta sedan och se hur det faktiskt ser ut. Har du plana axlar? Tittar du upp för tidigt? Hur är vinkeln mellan puttern och dina armar? Videoanalys är oerhört effektivt och något jag själv använder mycket i min träning. 

Känner du dig limiterad i vart och när du kan träna din puttning? Är det kallt ute eller är det kanske roligare att stå och slå på rangen när du väl är på golfbanan? Då kan jag varm rekommendera att du införskaffar dig en av våra puttmattor. Det är ett grymt träningstillbehör som gör det möjligt för dig att träna din puttning när du vill och vart du vill. 

Du hittar vår puttmatta här.

 

Lycka till i din puttning!

/BetterGolf, SportBiz 4U