januari 24, 2021 2 min

Jag tror vi kan enas om att vi golfare tränar betydligt mycket mer på vår sving och våra långa slag. Det är bra det, det är en stor del av spelet. Men som jag skrivit i tidigare artiklar så gemene golfaren omkring 31 puttar varje runda. Det är ungefär 30-40 % av alla slagen under en golfrunda. Puttningen är ju därför lika viktig att träna för att utvecklas inom golfen! 

Men hur roligt är det då att åka till golfbanan och ställa sig och träna puttning? Jag förstår att det inte alltid är lika kul som att stå på rangen och just därför skall jag ge dig några övningar som du kan utföra på övningsgreenen eller hemma på puttmattan som gör puttträningen roligare!

MINA 3 BÄSTA PUTTÖVNINGAR

4-BOLLSÖVNINGEN

I denna övningen tränar du din längdkontroll, ditt sikte samt att kunna hantera press när du skall slå dina puttar. För att utföra denna övningen behöver du stå på en green alternativt din puttmatta. Bestäm sedan ett hål dit du skall ska slå bollen, här är det optimalt att använda en pressure puttkopp.  

Lägg sedan upp 4 bollar i en rak linje från ditt hål. Du skall mellan första bollen och hålet mäta 40 cm, därefter lägger du ut de andra bollarna med 40 cm mellanrum. Nu skall du börja med den närmsta bollen och sedan jobba dig bakåt tills dess att du suttit alla 4 bollar. Missar du en boll börjar du om från början med den första bollen.  När du klarat av att sätta alla bollar utan att missa är du klar med övningen. 

MÅLBUREN

Denna övningen går ut på att du skall träna på att starta bollen i korrekt riktning. Det är ett vanligt problem att golfare lägger ner mycket tid på att läsa en putt och sedan när de slår putten så startar de bollen mer åt ett håll än de tänkt vilket orsakar missen. För att utföra denna övningen behöver du en puttinggreen alternativt din puttmatta samt 2 st peggar. 

Så här gör du; ställ upp peggarna som en gate med lite mer än en bolls mellanrum. Gör det här inte för enkelt för dig utan se till så att det precis går igenom en boll mellan peggarna. När peggarna är utplacerade ställer du dig 30 cm bakom peggarna och börjar försöka slå bollen igenom peggarna. Blir det för enkelt så flyttar du dig längre ifrån peggarna. Utför sedan denna övningen med jämna mellanrum för att bibehålla en korrekt puttingstroke. 

KLUBBAN

Här är det dags att träna din längdkontroll i dina puttar. Detta är en övning som bygger på att du aldrig längre skall lämna en putt kort om hål. För att utföra denna övningen behöver du en puttinggreen alternativt en puttmattta samt en annan golfklubba.

Så här gör du: lägg ut golfklubban 30 cm bakom hålet så att den bildar en mur. Ställ sedan upp dig förslagsvis 2 meter bakom hålet och försök slå en putt. Här är målet att antingen sätta putten alternativt att bollen skall stanna mellan hålet och klubban. Du vill alltså inte att bollen skall hamna kort om hål eller gå emot klubban. När du behärskar avståndet flyttar du dig längre bak.