februari 25, 2021 3 min

Gymmet och golf, hur hänger detta egentligen ihop? Jag tror vi är många som minns när Bryson Dechambeau kommer till PGA tourens första tävling för säsongen 2020. Det är en annan person, 10 kilo tyngre och stor som en oxe. Vad blev resultatet? Dechambeau slog längst av alla på hela touren 2020 med snittdrives på 335 meter!

Nu säger jag inte att ni alla skall träna som galningar på gymmet bara för att slå längst. Men det finns något att hämta från historien om Bryson, att träna på gym hjälper dig i ditt golfspel. Till exempel så bidrar en stark bålmuskulatur till en bättre sving och minskar risken för att du skadar dig.

Just därför skall jag nu ge dig övningar som du kan göra på gymmet för att hålla igång vinterträningen inför golfsäsongen. 

Marklyft

I basövningen marklyft använder du samma muskler som du aktiverar i din golfsving, det handlar om baksida lår, rumpa och bålen. Genom att utföra denna basövningen kan du stärka muskulaturen i dessa muskler och där igenom förbättra din golfsving. 

Hur skall du nu utföra marklyft korrekt? Marklyft är en väldigt enkel övning som börjar med stången på marken. Lyft sedan stången i en rak linje med stången längst med kroppen tills du hamnar i topp position. Återgå därifrån kontrollerat med stången till marken. Tänk på att spänna bålen under hela lyftet. En videogenomgång av övningen hittar du här.

Knäböj

Ännu en basövning, ja det finns en anledning till att dessa övningarna kallas basövningar. Dom är riktigt bra! Knäböj tränar dina lår, rumpa och bål, perfekt för att nå en bra golfsving. Knäböj har du säkert gjort någon gång och känner dig lite bekväm med. Men det är viktigt att göra knäböj korrekt för att undvika skaderisk. Se därför till att igenom hela rörelsen hålla ryggen rak och nästan lite svankad. Detta uppnår du genom att spänna bålen under hela lyftet. Det skall kännas i magen att du spänner den! En videogenomgång av knäböj hittar du här .

Militärpress

Du är inte förvånad vid detta laget att det kommer en sista basövning nämligen militärpress. Militärpress hjälper dig att bygga upp alla muskler i överkroppen som stabiliserar din överkropp under din sving. Detta hjälper dig att förhindra skador men även att skapa kraft i svingen. För att utföra övningen greppar du stången axelbrett och håller stången under hakan. Lyft sedan stången rakt upp tills du står med utsträckta armar och stången över dig. Återgå sedan sakta till positionen med stången under hakan. Tänk på att likt tidigare spänna bålen under hela lyftet. Videogenomgång av militärpress hittar du här.

Hur ofta skall jag träna? Ja träning bygger på upprepning, det räcker tyvärr inte att du går till gymmet en gång i veckan och hoppas på att du ska kunna slå 100 meter längre kommande säsong.... Vanligtvis säger man att för att kunna utvecklas i sin träning krävs det att man utför träningen iallafall 3 gånger per vecka. Jag skulle därför rekommendera dig att 3 gånger per vecka genomföra dessa tre basövningarna som du fått av mig. 

På varje övning utför du 10 till 15 repetitioner med en belastning där du inte klarar att göra mer än 15 repetitioner. Detta utför du sedan 4 gånger per övning och går sedan vidare till nästa övning. 

Jag kan inte gå till gymmet under Covid-19! Det som är grymt med dessa basövningarna är att dom även går att utföra hemifrån! Däremot så blir det svårare för dig att hitta en belastning som utmanar dig att endast göra 10-15 repetitioner. Det går självklart bra att sikta på 20-25 repetioner hemma. Hitta saker i hemmet som du enkelt kan hålla men som ändå väger endel. Tips, fyll väskor med böcker! Det har fungerat utmärkt för mig under Covid-19! 

Jag önskar dig lycka till med din träning och hoppas att du kommer få fina resultat av din träning! Kanske är det du som blir nästa Dechambeau...